ERFGOEDPRIJS 2023 – ERFGOEDGEMEENSCHAP

Provincie Oost-Vlaanderen zocht tegen 30 juni 2023 voor haar ‘Erfgoedprijs – Erfgoedgemeenschap’ een voorbeeldige erfgoedgemeenschap rond onroerend erfgoed.

Dit onderwerp sloot perfect aan bij de Mariale Ommegang, dus besloten we om ook onze kans te wagen, hierin ondersteund door de Cultuurdienst van de gemeente Nazareth en de Cultuurregio Leie Schelde.

Van de 16 inzendingen voldeden er 8 met glans aan alle criteria: vzw Op Stoapel (Temse), vzw Buren van de Abdij (Gent), vzw Vrienden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Dendermonde), DECEM vzw (Aalst), Het Stoepekomitee (Ertvelde-Stoepe), Werkgroep Mariale Ommegang (Nazareth), Le Petit vzw (Drongen) en vzw UitMUNTEnd (Munte). Dit zijn grote en kleine verenigingen rond verschillende soorten erfgoed. Volgens de jury overtuigen ze allen doordat ze bewust inzetten op kennisdelen en samenwerken, en verschillende doelgroepen bereiken. Hun engagement zorgt ervoor dat ook toekomstige generaties van ons erfgoed kunnen genieten om te wonen en ontspannen.

De jury besloot om de ‘Erfgoedprijs 2023 Erfgoedgemeenschap’ toe te kennen aan vzw UitMUNTEnd (Merelbeke). Zij winnen hiermee 10.000 EUR die ze zullen besteden ten goede van het behoud en de ontsluiting van het erfgoed.

Vzw UitMUNTEnd ontstond uit bezorgdheid over de toekomst van de in het beschermde dorpsgezicht gelegen kerk van Munte. Samen met de kerkraad zet de vzw zich in om de kerk te behouden als toegankelijke centrale plek. Het erfgoed van Munte is een belangrijke pijler van de vzw. Ze organiseren rondleidingen en concerten, brengen publicaties uit… en bereiken hiermee een ruim publiek. Tal van partners zetten mee hun schouders hieronder: de school, de
Christoforusgemeenschap, De Muntenaar, het Kasteel ter Zinkt, …


De prijsuitreiking vond plaats op zondag 11 februari 2023 in de Sint-Bonifatiuskerk van Munte.
Uiteraard was de Mariale Ommegang, als één van de acht genomineerden, hier ook vertegenwoordigd.

De prijsuitreiking werd gepresenteerd door Pascal Vranckx en muzikaal opgeluisterd door Trio Evgeny Suvorkin. Zij brachten klassieke muziek op de viool, bayan (Russische accordeon) en de balalaika.
De gedeputeerde van de Provincie Oost-Vlaanderen, An Vervliet, opende de plechtigheid met een korte toelichting over de Erfgoedprijs.
Daarna werd de winnende erfgoedgemeenschap aan het woord gelaten om hun erfgoed voor te stellen bij monde van gids Bernadette Van Damme.
Na nog enkele korte toespraken was het tijd om de prijs te overhandigen en de gedenkplaat te onthullen, waarna iedereen uitgenodigd was op de receptie in de voormalige, gerestaureerde pastorie.

Van de winnaar en de andere genomineerde inzendingen, werd door de Provincie Oost-Vlaanderen een brochure gemaakt: “8 inspirerende voorbeelden – Erfgoedgemeenschap”, welke zondag laatstleden reeds aan alle aanwezigen overhandigd werd.
We doen ons best om nog extra papieren brochures te verkrijgen voor de geïnteresseerde parochianen.

Parochianen die dit wensen, kunnen wel reeds de digitale versie van het boekje bekomen. Dit kan door een mailtje te sturen naar werkgroepmarialeommegang@gmail.com of door een telefoontje naar 09 385 85 31. Vermeld ook uw adresgegevens indien u, indien voorhanden, interesse hebt in de papieren versie van de brochure.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.