FOTO’S

MARIALE OMMEGANG 8 SEPTEMBER 2023.

Alle foto’s van de Mariale Ommegang vind U HIER. foto’s © Sebastian Vyaene

Foto’s van de Mariale Ommegang van © Annick Geiregat druk je HIER.

Onze Werkgroep mocht dit jaar op 2 enthousiaste fotografen rekenen.
De sprekende foto’s van Sebastian en Annick laten jullie genieten van de mooie feestdag van onze Parochie ( Onze-Lieve-Vrouw Geboorte) en onze Mariale Ommegang.
Dank je wel aan onze beide fotografen voor hun prachtige beelden.

De Mariale Ommegang wordt ieder jaar voorbereid door de Werkgroep Mariale Ommegang. Deze telt 9 leden.
Maar om op 8 september alles vlot te laten verlopen, hebben we de hulp nodig van een gans pak vrijwilligers. Deze vrijwilligers helpen er mee voor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt.

Daarom graag een dankwoord aan al onze vrijwilligers:

Dank aan de dragers van het Mariabeeld, dank aan onze kruisdrager die ieder jaar opnieuw onze Ommegang opent, dank aan de mensen die voor de veiligheid rond de geluidswagen zorgen, dank aan de aanstaande vormelingen voor het dragen van het bord van O.L.V. en om mee te stappen in onze Ommegang, dank aan onze fotografen die meehelpen om ons erfgoed vast te leggen, dank aan de lokale politie om voor onze veiligheid te zorgen, dank aan de voorlezer en de chauffeur van de microwagen, dank aan de buurtbewoners om hun kapel mooi te versieren, dank aan de voorlezers in de kerk, dank aan de mensen die meehelpen bij de koffietafel, dank aan de verenigingen met hun vlag, dank aan pastoor Guy Claus, dank aan alle bedevaarders én aan de mensen die we in voorgaande opsomming vergeten zijn.

Maria wordt klaargemaakt voor haar grote dag. © Sebastian Vyaene

Op de vooravond van 8 september worden Maria en het Jezuskind traditiegetrouw en voor ongeveer 24 uur uit de glazen nis gehaald en getooid met hun mooie kleren en juwelen.

De vrijwilligers zijn reeds op post © Annick Geiregat
Zegenen van de bedevaartskaarsen © Sebastian Vyaene

Pastoor Guy zegent dit jaar 3 bedevaartkaarsen. Eén kaars voor iedere parochie: Nazareth, Eke en groot-Gavere. Deze kaarsen blijven gedurende de rest van het jaar branden aan het Maria-altaar.

De ommegang is net vertrokken © Sebastian Vyaene
Priesters, waterdragers, vlaggendragers en bedevaarders volgen het beeld © Sebastian Vyaene

Het beeld van Maria en haar dragers, priester, vlaggendragers, burgerlijke overheid, geluidswagen en de bedevaarders zijn vertrokken voor een tocht langs de 15 mysteries van de Rozenkrans.

Aanstaande vormelingen dragen het bord van OLV © Annick Geiregat
De politie zorgt voor onze veiligheid © Annick Geiregat

Ondanks de hitte was er een mooie opkomst en alle bedevaarders konden de teksten en de liederen perfect volgen dankzij de voorlezer in de geluidswagen die tussen de bedevaarders gepositioneerd was.

Sfeerbeeld in de Kasteelstraat © Annick Geiregat
Sfeerbeeld in de Kasteelstraat met jeugd en bedevaarders © Annick Geiregat

De schaduw van de bomen in de Kasteelstraat zorgde voor een beetje verfrissing na de hitte van de zon in de voorgaande straten.

Een beetje verkoeling in de kasteelstraat © Sebastian Vyaene

Eens Maria terug aangekomen is in de kerk, wordt door de voorlezers in de kerk nog het 15de en laatste mysterie gebeden. Dit mysterie vinden we terug in het glasraam in de kruisbeuk aan de kant van het orgel.

Afsluiten van de Ommegang in de kerk © Sebastian Vyaene
De Ommegang afsluiten in de kerk © Annick Geiregat

Traditiegetrouw wordt de dag afgesloten met een gezellig samenzijn in CC Het Centrum. Iedereen kon er genieten van een lekkere eclair van Bakkerij Vertriest en een koffie of een verfrissend drankje. Dankjewel Dirk en Carine om ons ieder jaar opnieuw te laten genieten van jullie lekker gebak.

Een gezellige drukte in CC Het Centrum © Sebastian Vyaene
De grootste drukte is voorbij in CC Het Centrum © Annick Geiregat


MARIALE OMMEGANG 8 september 2022.

’s Morgens in alle vroegte werden alle beelden naar hun kapel gebracht. Zo hadden de vrijwilligers/bewoners nog ruim de tijd om hun kapel mooi te maken tegen de Ommegang in de namiddag.

Het weer beloofde niet veel goeds, er waren regen en zware buien aangekondigd.
Maar zoals meestal zorgde Onze-Lieve-Vrouw er voor dat zij om 14.30 u. onder een stralende zon kon vertrekken voor haar tocht langs de 13 kapelletjes.

Mariale Ommegang in de Kasteelstraat © Annick Geiregat

Voor meer foto’s druk HIER

Vele bedevaarders, waaronder ook mensen van Wervik, Menen, Vrasene, Laarne, Wetteren, Meigem en zelf Guatemala kwamen afgezakt naar Nazareth.

Achteraan in de kerk was er de mogelijkheid tot het aankopen van religieuze boeken t.v.v. De Tinten VZW. Ook deze mensen zijn tevreden naar Gent teruggekeerd dankzij de steun van vele Mariavereerders.

Na de ommegang volgde een deugddoend samenzijn in CC Het Centrum.

INZEGENING BEELDEN 7 SEPTEMBER 2022.

Voor het artikel in “Het Nieuwsblad” druk hier.

Inzegening Beelden © Karen De Wilde

Meer foto’s over de inzegening druk hier.

Woensdagavond 07 september 2022 was het eindelijk zo ver!

Voor het eerst sedert véle jaren waren er opnieuw 13 beeldengroepen van de Mariale Ommegang bij elkaar in Nazareth. Sommigen beelden zijn nieuw, anderen zijn al helemaal gerestaureerd, aan sommigen is nog wat werk.

De Werkgroep Mariale ommegang bracht alle beelden samen aan de grote kapel in de Kasteelstraat voor een bijzonder moment.
Alle beelden werden op stevige tafels uitgestald, er werden tenten open gezet, stoelen werden geplaatst, de geluidsinstallatie werd in orde gebracht en zelfs het houten beeld van Onze Lieve Vrouw van Nazareth hield op de achtergrond een oogje in het zeil.

En speciaal voor deze gelegenheid was de kapel een dagje vroeger versierd dan gewoonlijk.
Van harte dankjewel hiervoor aan Rosy, Lieve, Lucien en de kinderen van de Vrije Basisschool.

Onder grote belangstelling van vele parochianen, mensen van Erfgoed, het gemeentebestuur, van de pers en in aanwezigheid van de kunstenaars Achiel Pauwels, zijn echtgenote Rena, en Bart Verbeke werden de beelden opnieuw ingezegend door voormalig deken Mark Soens.

Onze voorzitter begon de avond met een welkomstwoord en een korte schets van de gebeurtenissen van de laatste 11 maart 2022.

Hierna was het de beurt aan deken Mark, die zichtbaar fier en geëmotioneerd was door het hele gebeuren.

Na een woordje van Thomas Van Ongeval, schepen van o.a. cultuur en erfgoed was het tijd om iedereen te bedanken en uit te nodigen voor een drankje en een babbel.

De beelden werden uitgebreid bewonderd er werd gezellig nagepraat.
De leden van de Werkgroep Mariale Ommegang mogen terecht fier zijn op hun harde werk van de voorbije maanden!

In het Nieuwsblad van donderdag 08 september 2022 werd uitgebreid verslag gedaan van deze geslaagde avond. Het ganse artikel kunnen jullie nalezen op de website van de Mariale ommegang www.mariale-ommegang-nazareth.be

Er zijn nog enkele boekjes van de inzegening over.

Parochianen die graag nog zo’n boekje willen als aandenken, mogen contact opnemen met Marc op 09/385 57 31 of 0475/61 20 62.

Wie dit wenst, kan de Werkgroep Mariale Ommegang nog steeds steunen voor de verdere restauratie van de laatste 5 beelden. Giften voor deze restauraties mogen overgeschreven worden, of contant gestort, op rekening BE57 8905 0411 9135 op naam van FV Parochie Nazareth bij VDK Nazareth. Alle giften worden met volledige discretie behandeld.
Uit naam van de ganse werkgroep willen we iedereen die reeds een gift deed, of nog zal doen, van ganser harte te bedanken.

MARIALE OMMEGANG NAZARETH 8 september 2021.

MARIALE OMMEGANG – VERSIEREN VAN DE KERK
Enkele dagen voor het hoogfeest van Maria’s Geboorte op 08 september 2021, worden er volop voorbereidingen getroffen in de kerk.

Een groep vrijwilligers zorgt er voor dat alle versiering aangebracht wordt. De blauwwitte doeken worden omhoog gehesen, alle vlaggetjes en vaandels worden op hun plaats gehangen en gezet, de blauwe draperieën worden opgehangen aan de grote poort, de lichtkrans buiten wordt opgehangen en aangesloten, de rode loper wordt uitgerold, …
Dank je wel aan al deze vrijwilligers voor hun harde werk.

Mariale Ommegang – bloemenversiering © Karen De Wilde

Daarna is het de beurt aan de werkgroep bloemenversiering. Blauw en wit, de kleuren van Maria, zijn in alle bloemstukken terug te vinden. Heel passend en heel mooi gedaan.
Dank je wel aan deze vrijwilligers voor hun mooie werk.

Mariale Ommegang – beeld klaarmaken © Karen De Wilde

Maria komt als laatste aan de beurt. Op de vooravond van haar Hoogfeest zowel krijgen Maria en het Jezuskind hun mooie kleren aan.

Mariale Ommegang – Maria en Jezuskind dragen dezelfde soort kroon © Karen De Wilde

Voor het eerst sinds lang kan het Jezuskind opnieuw pronken met zijn mooie kroontje. Dit kroontje werd niet meer gebruikt na de diefstal en het opnieuw maken van het kindje omdat het niet meer op het hoofdje van het nieuwe kindje paste. De werkgroep dankt Marc W. van ganser harte om dit opnieuw in orde te brengen.

Mariale Ommegang – klaar voor de hoogdag van 08 september 2021 © Karen De Wilde

Tot slot wordt Maria, in afwachting van de vele bedevaarders, voor het altaar-podium geplaatst.

MARIALE OMMEGANG
Onder een stralende zon kon Maria vorige week woensdag weer haar rondgang langs de 15 mysteries van de rozenkrans maken.
Na de Ommegang in besloten kring in 2020, mochten we nu opnieuw bedevaarders toelaten. Er waren geen beperkingen meer op aantallen, zowel in de kerk als buiten.

VOOR ALLE FOTO’S DRUK HIER

Copyright foto’s: Karen De Wilde, Pieterjan Quisquater, Annick Geiregat, Johan Van Der Beken.

Het aantal bedevaarders lag wat lager dan voorgaande jaren, maar al bij al was de werkgroep heel tevreden met de opkomst: zowel in de kerk, tijdens de ommegang zelf als achteraf in de zaal.

Dank je wel aan al onze vrijwilligers, voor en achter de schermen, die er ook dit jaar weer voor gezorgd hebben dat de Ommegang vlekkeloos verlopen is.

MARIALE OMMEGANG 2020

Dat het coronavirus ons leven nog altijd beheerst, hebben we gemerkt aan de opkomst van de Hoogmis en de gebedsdiensten ter gelegenheid van het feest van Maria Geboorte op 08 september 2020.
Veel mensen durfden het waarschijnlijk niet aan om naar de kerk te komen.
Hopelijk hebben we voor hen een waardig alternatief geboden d.m.v. het uitzenden van de Ommegang op Eclips TV op 8 en 9 september.

Eclips Tv en PRI-MA Producties

Op de sfeerbeelden kunnen jullie zien dat Onze Lieve Vrouw ook dit jaar haar traditionele ronde langs de 15 kapelletjes van de mysteries van de rozenkrans gemaakt heeft.
Ze was vergezeld van slechts 15 vrijwilligers, onze pastoor en een afvaardiging van het gemeentebestuur.

Druk hier voor de foto’s 2020. Met dank aan Karen De Wilde voor de vele mooie foto’s.

Wie graag de Ommegang op eigen tempo maakt, kan dit nog altijd met de app van de erfgoedcel Leie – Schelde en FARO. De virtuele Ommegang die te downloaden is via www.erfgoedapp.be/tour/586 en deze app blijft online bestaan en kan ook in de toekomst op ieder moment gedownload worden. Eens deze app gedownload is, kan de Ommegang op ieder willekeurig moment gewandeld worden.

MARIALE OMMEGANG 2019

Zondag 8 september was een groot succes voor onze Mariale Ommegang, ondanks vele andere activiteiten in de streek. Onder een stralende zon hebben vele honderden bedevaarders (minstens evenveel als vorig jaar) samen met pastoor Guy de ommegang mee gestapt door de straten van onze parochie. Anderen zijn in de kerk gebleven en hebben daar meegezongen en mee gebeden voor alle intenties die er waren. Namens de Werkgroep Mariale Ommegang wil ik iederéén van harte bedanken voor de inzet en medewerking aan dit mooie jaarlijkse gebeuren in onze parochie, voor en achter de schermen. Toch dank ik speciaal de mensen van buiten onze parochie die (over de grenzen heen) ook meegeholpen hebben. Bouwen aan een mooie kerk in de toekomst…
Ook dank aan de vele bedevaarders van waar ook. Dankjewel.
Volgende jaar is 8 september op een dinsdag. Noteer het alvast in jullie agenda.
Met een hartelijke groet,
Marc Perseyn.

druk hier voor de foto’s.
(enkele foto’s van zondag, met dank aan Annick Geiregat en Luc Botte voor de foto’s)

MARIALE OMMEGANG 8 september 2018.

8 september is voor de parochie Nazareth altijd het feest van Maria’s geboorte. Opnieuw kwamen er vele bedevaarders afgezakt naar onze parochie om te bidden voor de vele noden in al onze families, parochies, de kleine en grote wereld, gezamenlijke en persoonlijke intenties. Tijdens de tocht ( 4 kilometer ) van de biddende en stappende Maria-vereerders werden de 15 mysteries van de rozenkrans overwogen en Maria liederen gezongen. Op het einde was er in de kerk de litanie van alle Heiligen en zegening met de H. Sacrament.

Druk hier voor de foto’s van 2018.

Nadien kon iedereen die dat wenste nog gezellig napraten met een koffie en éclair of een ander drankje in het t’ Centrum achter de kerk.